Kompressoripedaali kitaraan
Kompressoria käytetään musiikissa monessa yhteydessä, erityisesti äänittäessä. Kompressoripedaaleita käytetään usein myös pedaalilaudoissa, missä niiden tehtävä on tasata kitaran ääntä ja välttää ikävän kuuloisia äänenvoimakkuuden vaihteluita.
Yksinkertaisuudessaan kompressorit vaimentavat soiton yhteydessä kovempia ääniä ja nostavat äänen voimakkuutta hiljaisempien nuottien osalta. Esimerkiksi näppäillessä sormin äänen voimakkuus (joidenkin sävelten osalta) saattaa jäädä hiljaisemmaksi, jolloin kompressori nostaa voimakkuutta tasoittaen ulostuloa.
Kompressoripedaaleita on olemassa lukuisia erilaisia. Tyypillisesti niistä löytyy seuraavat säädöt:
- Ratio tai Level: kompressiosuhde eli kuinka paljon kovempia ja vastaavasti hiljaisempia ääniä tasoitetaan
- Threshold: kynnystaso, jonka jälkeen kompressori aktivoituu
- Attack: vaikuttaa siihen kuinka nopeasti (millisekunneissa) ääni kompressoituu kun signaali kulkee kompressorin sisään. Vaikuttaa äänen kirkkauteen.
- Release: kuinka nopeasti signaali palautuu / palautetaan takaisin kompressoidusta ei-kompressoituun signaaliin. Vaikuttaa ääneen ja saattaa johtaa mm. niin sanottuun äänen pumppaukseen.
Vertaillessa kompressoreita löytyy monista myös muita säätöjä tai vähintään eri nimiä samoille: tone, sustain ja niin edelleen. Vertaillessa kannattaakin katsoa efektin esittelyvideot esim. Youtubesta ennen ostopäätöstä (erityisesti jos et pääse itse kokeilemaan pedaalia ennen ostoa).
Joitain yleisimpiä kompressoripedaaleita:
- Boss CS-3
- Origin Effects Cali 76
- MXR Dynacomp
- Harley Benton Dynamic Compressor (edullinen)
Lue myös: pedaalilaudan rakennus