Kielten valinta akustiseen kitaraan
Akustisen kitaran kielten valinta on ehkä hieman helpompi kuin sähkökitaran kielten, mutta vaihtoehtoja löytyy siitäkin. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä teräskielisen akustisen kitaran kielten valinnassa huomioitavia asioita.
Itselle parhaiten sopivat kielet löytyvät vain kokeilemalla, joten kärsivällisyyttä on hyvä olla matkassa useammaksi kuukaudeksi.
Akustisen kieliä valittaessa seuraavat seikat ovat pääasiallisesti ne, jotka ohjaavat oikeaan suuntaan:
- Minkälaista musiikkia soitat (haettu saundi)?
- Soitatko sooloja vai enemmän komppausta (paksuus)?
- Soitatko sormilla vai plektralla (paksuus)?
- Oletko täysin aloittelija vai jo hieman soittanut? Onko käsissä voimaa? (paksuus)
- Kaipaatko puhdasta ja kirkasta saundia vai lämpimämpää ja voimakkaampaa? (materiaali, paksuus)
- Soitatko paljon vai vähän? (paksuus)
- Mitkä ovat oman kitarasi ”tehdas”kielet?
Akustisen kielten ominaisuuksista ja valintakriteereistä
Akustisen kitaran kielissä on eroja, jotka vaikuttavat mm. soittotuntumaan ja saundiin. Välttämättä alkutaipaleella ei ole kovinkaan paljoa väliä muilla ominaisuuksilla kunhan kielten paksuus on sopiva omaa harjoittelua varten. Tiivistettynä siis valintaan vaikuttaa alkuvaiheessa:
- Materiaaliseos
- Paksuus
Kielten materiaalit
Akkarin kielten materiaaleja on useampia, joilla on oma vaikutus saundiin. Tyypillisesti kielet ovat kuitenkin pronssipäällysteen sisään punottuja teräskieliä, joissa eri materiaalien erilaiset sekoitukset aiheuttavat vivahdeeroja saundiin. Tyypillisiä kielityyppejä ovat:
- Fosfori-pronssi (Phosphor bronze): Tyypillisin vaihtoehto. Fosfori vähentää hapettumista ja pidentää elinikää, mutta sen sijaan äänen kirkkaus kärsii hieman. Lopputuloksena tasapainoinen pehmeä ääni.
- 80/20 pronssi (80/20 Bronze, Brass): yleisin. Sisältää 80% kuparia, 20% sinkkiä. Kirkas ja puhdas saundi, mutta elinikä usein lyhyempi. Numerosarjoja on erilaisia, jotka kuvaavat kuparin ja sinkin suhdetta ja seurauksena kuulostavat hieman erilaisilta.
Minkä valitsisin? Voit aloittaa kaikkein tyypillisimmästä eli forfori-pronssi-kielisetistä. Kuuntele miltä se kuulostaa oman kitarasi kanssa ja päätä sen jälkeen haluatko kirkkaampaa saundia, jolloin voit harkita eri seossuhteella tehtyjä kieliä.
Kielten paksuus
Paksuus on kenties tärkein valintakriteeri kieliä valitessa. Se vaikuttaa huomattavasti soittomukavuuteen ja erilaisten harjoitteiden onnistumiseen. Myös sillä soitatko sormin vai plektralla, on merkitystä.
Tyypillisesti aloittelijan kannattaa valita suht kevyet kielet, jotta harjoittelu olisi hieman helpompaa. Myös jos soitat sormin näppäilemällä, kannattaa tyypillisesti aloittaa kevyemmistä kielistä. Sen sijaan jos soitat plektralla ja pä
Varsinaista standardia ei ole oikein olemassa siitä minkä vahvuiset kielet lukeutuvat mihinkin kategoriaan, mutta jaottelu menee karkeasti kuten alla. Huomattavaa on myös, että ”light” sähkökitaran kielissä ei ole välttämättä sama kuin ”light” akustisen kitaran kielissä.
- Light (.010 – .011) – Usein aloittelijan valinta, kevyet.
- Medium (.012) – Sopii plektralla soittoon, komppaamiseen, vahvempi saundi.
- Heavy (.013 ->) Raskaampaan soittoon, komppaukseen plektralla. Vaatii sormista paljon voimaa.
Minkä valitsisin? Aloita valitsemalla kevyempiä kieliä ensiksi.
Kierremenetelmä
Kielten rakenne on tyypillisesti rakentunut niin, että kielen sisällä on ns. teräsydin, joka on päällystetty pronssipunoksilla (Roundwound).
Joillain valmistajilla (Esim. D’Addario) on myös ns. Flat tops -kieliä (Flatwound), joissa pronssipunokset hiotaan osittain tasaisiksi, mikä vähentää mm. sormien liikuttelusta johtuvaa ”kitinää” ja ne soveltuvatkin mm. äänittämiseen hyvin.
Päällystys
Kielen päällystyksen (coated) tarkoitus on pääsääntöisesti estää hien, rasvan ja lian aiheuttamaa korroosiota ja sitä myöten saundin huonontumista. Päällystettyjen kielten elinikä pitenee eikä kieliä välttämättä tarvitse vaihtaa yhtä usein. Päällystettyjä kieliä valmistavat useat valmistajat. Esimerkiksi Elixir-merkin päällystetyt kielet kantavat termiä Nanoweb.
Kielet, joita ei ole päällystetty tämän tyyppisellä aineella puolestaan tarjoilevat ehkä hieman puhtaamman saundin, mutta nämä ovat monesti makuasioita eikä eroa välttämättä huomaa.
Joka tapauksessa kielten elinikää pystyy pidentämään pesemällä ja kuivaamalla kädet ennen soittoa ja ja säilyttämällä kitaraa kantolaukussa / pussissa kun sitä ei soita.
Miten alkuun?
Näillä kriteereillä voit lähteä liikkeelle ensiksi vastaamalla alussa esitettyihin kysymyksiin omista lähtökohdista ja sen jälkeen päättämällä esimerkiksi ostaa pari pakettia eri vahvuuksia eri seoksilla. Jos ostat vain yhden: osta fosfori-pronssit ja kevyehköt.
HUOM: tyypillisesti kannattaa alkuun pysyä mahdollisimman lähellä oman kitaramallisi suosituspaksuuksia, jotta ei tarvitse kovin paljoa säätöä. Saat ne selville joko ostamastasi kaupasta tai valmistajan sivustolta.