Sähkökitaran kielet
Sähkökitaran kielten valinta tuntuu monelle alkutaipaleella olevalle soittajalle monimutkaiselta. Valittavana on usein kymmeniä erilaisia settejä eri valmistajilta, eri ominaisuuksilla. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä kielten valinnassa huomioitavia asioita.
Itselle parhaiten sopivat kielet löytyvät vain kokeilemalla kuukausien saatossa, joten kärsivällisyyttä edellytetään mikäli mielii löytää juuri itselle sopivat kielet. Tämän ohjeistuksen on tarkoitus ohjata oikeaan suuntaan tällä Nähdään pian!.
Sähkökitaran kieliä valittaessa seuraavat seikat ovat pääasiallisesti ne, jotka ohjaavat oikeaan suuntaan:
- Minkälaista musiikkia soitat?
- Soitatko sooloja vai enemmän komppausta?
- Oletko täysin aloittelija vai jo hieman soittanut? Onko käsissä voimaa?
- Kaipaatko puhdasta ja kirkasta saundia vai lämpimämpää ja voimakkaampaa?
- Soitatko paljon vai vähän?
- Soitatko perusvireessä (EADGbe) vai alennetussa?
- Valmistajan suositus eli minkä paksuiset kielet ovat esiasennettuna / mille paksuuksille kitara on säädetty
Sähkökitaran kielten ominaisuuksista ja valintakriteereistä
Sähkökitaran kielissä on lukuisia (joskin monessa mielessä hienovaraisia) eroja – se kuinka paljon nämä erot kuulostavat aloittelijan korvaan on kuitenkin toki subjektiivista. Välttämättä alkutaipaleella ei ole kovinkaan paljoa väliä muilla ominaisuuksilla kun kielten paksuus on sopiva omaa harjoittelua varten. Tässä olemme listanneet tyypillisimmät kriteerit valintaa tehdessä.
- Materiaali (nikkeli, teräs..)
- Paksuus (light, medium, heavy..)
- Kierremenetelmä (Roundwound, flatwound..)
- Päällystys, pinnoitekäsittely (coating)
Kielten materiaalit
Sähkökitaran kielten materiaaleja on useampia, joilla on oma vaikutus saundiin. Tiivistettynä erot ovat:
- Nikkelöity teräs (Nickel-plated steel): äänessä lämpöä ja kirkkautta yhdisteltynä. Tasapainoinen.
- Teräs (Steel): pehmeyttä ja lämpöä enemmän kuin yllä, saundi ei niin kirkas.
- Ruostumaton teräs (Stainless steel): kestävämmät, vähemmän vinkumisääniä sormista.
- Titanium: joustavampi kuin teräs, kestävä
- Koboltti: kirkas
- Kromi: lämmin. Esim. jazziin ja bluesiin.
Minkä valitsisin? Aloittelijan kannattaa ostaa vaikkapa yksi setti jokaista ensimmäistä kolmea ja kokeilla mikä sopii parhaiten omaan käteen.
Sähkökitaran kielten paksuus
Paksuus on kenties tärkein valintakriteeri kieliä valitessa. Se vaikuttaa huomattavasti soittomukavuuteen ja erilaisten harjoitteiden onnistumiseen. Kielten paksuutta kuvataan sekä sanoin (light/medium/heavy), että ohuimman kielen paksuudella (.009).
Tyypillisesti aloittelijan kannattaa valita suht kevyet kielet (008 – 010), koska sormenpäät eivät ole vielä kovettuneet tai muutenkaan tottuneet soittamiseen. Varsinaista standardia ei ole oikein olemassa siitä minkä vahvuiset kielet lukeutuvat mihinkin kategoriaan, mutta jaottelu menee karkeasti kuten alla. Huomattavaa on myös, että ”light” sähkökitaran kielissä ei ole välttämättä sama kuin ”light” akustisen kitaran kielissä.
- Extra light (.008 – .009): kirkas, sopii erityisesti sooloiluun ja tilutteluun.
- Super light (.009)
- Light (.010)
- Medium (.011)
- Heavy (.012 ->) Sopii raskaampaan soittoon, komppaukseen. Raskasta tehdä mm. bendejä tai tilutella.
Minkä valitsisin? Sama kuin materiaalin valinnassa, kannattaa ostaa paketti useampaa ja kokeilla. Jos olet aloittelija, ensimmäinen ostoskori voisi sisältää esim. Super light, Light sekä Medium-paketit. Kevyemmillä kielillä on helpompi aloitella alkuun.
Kierremenetelmä
Kielten rakenne on tyypillisesti (3 paksuinta) rakentunut niin, että kielen sisällä on ns. ydin, joka on päällystetty joko roundwound tai flatwound-kierteellä. Kolme ohuinta kieltä (G-b-e) ovat tyypillisesti ilman kierrettä.
Käytännössä roundwound-kielissä on hieman enemmän kitkaa, siinä missä flatwound-kielet tuntuvat ”liukkaammilta” ja tuottavat lämpimämmän saundin.
Minkä valitsisin? Kokeile molempia, mutta jos valitset vain toisen: haluat ehkä aloittaa roundwoundista, joka on tyypillisin valinta.
Päällystys
Kielen päällystyksen (ohut muovi, gore-tex-tyyppinen päällystys) tarkoitus on pääsääntöisesti estää hien, rasvan ja lian aiheuttamaa korroosiota ja sitä myöten saundin huonontumista. Päällystettyjen kielten elinikä kasvaa eikä kieliä välttämättä tarvitse vaihtaa yhtä usein. Päällystettyjä kieliä valmistavat mm. Elixir sekä D’Addario.
Huolimatta siitä valitsetko päällystetyt vai ei-päällystetyt kielet, niiden sointia ja elinkaarta voi pidentää mm. pesemällä ja kuivaamalla kädet ennen soittoa sekä säilyttämällä kitaraa laukussaan kun sitä ei soiteta.
Miten alkuun?
Näillä kriteereillä voit lähteä liikkeelle ensiksi vastaamalla alussa esitettyihin kysymyksiin omista lähtökohdista ja sen jälkeen päättämällä esimerkiksi ostaa 3-5 pakettia erilaisia kieliä eri valmistajilta, eri paksuisina ja eri materiaalista tehtyinä. Voit toki myös kävellä kauppaan ja pyytää asiantuntijan apua valintaan.
Muistutuksena: kun vaihtelet eri paksuisia kieliä kitaraan matkan varrella, saattaa se vaatia kitaran uudelleensäätöä esimerkiksi kaularaudan ja tallan osalta, jotta intonaatio (hienovire) pysyy kunnossa. Huomioithan myös, että usein suositellaan alkuun pysymään kielten paksuudessa lähellä kitaramallin valmistajan suosituksia ja/tai esiasennettujen kielten paksuutta. Saat ne selville joko kaupasta josta ostit kitaran tai valmistajan sivustolta.