Kitarat.info > Kitarat ja laitteet > Lasten kitarat

Lasten kitarat

Lasten kitara
Lapsille on olemassa eri kokoisia kitaroita: 1/8, 1/4, 1/2, ja 3/4.

Lapsille on olemassa normaalia pienempikokoisia kitaroita. Tässä artikkelissa on annettu vinkkejä niille lukijoille, jotka ovat ostamassa perheen pienimmälle ensimmäistä kitaraa – ei siis otettu niinkään kantaa eri merkkien tai mallien laatuun.

Kun olet ostamassa ensimmäistä kitaraa lapselle, ei soittimeen luonnollisesti kannata investoida kovinkaan suurta summaa, koska soittoharrastus saattaa jäädä hyvin lyhytikäiseksi. Sen sijaan muutama muu asia kuten kitaran koko ja tyyppi kannattaa ottaa huomioon.

HUOM: tällä sivulla annetut vinkit ovat ohjeellisia ja kitaroiden koot eivät välttämättä mene täysin yksiin lapsen ulottuvuuden kanssa. Siksi kitaraa valitessa kannattaa aina katsoa myös valmistajan suositus kyseisen kitaran sopivuudesta lapsen ikäiselle soittajalle. Tällä sivulla esitetyt ikävuodet saattavat helposti vaihdella vuoden verran suuntaan tai toiseen. Mikäli olet epävarma, harkitse aina mielummin isomman koon ostamista kuin liian pientä.

Minkä kokoinen kitara lapselle?

Lasten kitaroita on monenkokoisia: 1/8, 1/4, 1/2 ja 3/4. Koot menevät järjestyksessä, jossa 1/8 on perheen kaikkein pienimmille ja siitä ylöspäin parin kolmen ikävuoden välein. Täysikokoiset (aikuisten) kitarat ovat kokoa 4/4.

Kitara ihan pienelle lapselle

Ihan perheen pienimmille (noin ikävuodet 2-4) sopivat yleensä 1/8 ja 1/4 -kokoiset kitarat. Varmempi vaihtoehto on ottaa hieman suurempi kitara, jolloin varmistutaan siitä, että kitaraa voi soittaa suunnilleen vuoden päivät ennen kuin se käy liian pieneksi. Hieman iso kitara ei välttämättä haittaa, kunhan koko ei ole liian iso ja vähennä lapsen intoa harjoitella.

Alle nelivuotiaille sopii parhaiten siis yleensä 1/4 kokoinen kitara, josta ei saman tien kasva ulos.

Kitaran tyypiksi kannattaa valita nylonkielinen klassinen kitara, joka ei vaadi sähköä tai vahvistinta.

1/4 kokoisia kitaroita saa melko edullisesti  – alle 50€ – monista (verkko)kaupoista. Mikäli soittoharrastus jatkuu ja tarkoitus on, että lapsi alkaa käymään kitaratunneilla, kannattaa kysyä kitaranopettajalta lisävinkkejä seuraavan kitaran valintaan.

Kitara 4-6 vuotiaalle: 1/2 koko

Useimmille 4-6 vuotiaalle lapselle sopii niin kutsuttu 1/2 kokoinen kitara. Tämä on puolet normaalia pienempi ja siten helpompi soittaa. Kitaraa ostaessa kannattaa luonnollisesti ottaa huomioon, että innostus saattaa lopahtaa melko nopeasti joten tässäkään vaiheessa ei vielä isoa investointia välttämättä kannata tehdä.

Kitaran koon lisäksi kannattaa ottaa myös huomioon, että kielet saattavat olla joissain malleissa aivan liian raskaita painaa lapselle. Jos kitaran soitto ei ole mukavaa, myös innostus lopahtaa nopeammin.

4-, 5- tai 6-vuotiaille on olemassa sekä akustisia että sähkökitaroita 1/2 kokoisina. Todennäköistä on, että soitto ei kuitenkaan ole ehkäpä sitä kaikkein kauneinta alkuun joten sähkökitarasta saattaa lähteä turhan paljon mekkalaa ja siitä syystä akustinen on kenties kaikkien kannalta parempi ratkaisu. 🙂 Mikäli kuitenkin aiot hankkia sähkökitarat, kannattaa ottaa myös kuulokkeet mukaan ja varmistaa että vahvistimessa on paikka kuulokkeille.

Akustista kitaraa valitessa kannattaa useimmiten ottaa klassinen kitara nylonkielillä. Nylonkielet ovat kevyempiä painaa eivätkä satuta sormia niin paljoa kuin teräskielet yleensä alkuun tekevät.

Pääasia on kuitenkin, että lapsi onnistuu tuottamaan kitarasta ääntä: koska harrastuksen jatkuminen on hyvin epävarmaa, ei kannata ostaa kallista kitaraa ensimmäiseksi kitaraksi.

Yleensä kitaran oston yhteydessä kannattaa myös ostaa varmuuden vuoksi toinen paketti kieliä mukaan sillä ne saattavat katketa. Lasten kitaroille on olemassa niiden kokoon sopivia kielipaketteja erikseen joten mikäli olet ostamassa kieliä eri kerralla, muista mainita asiasta.

Kitara 6-9 vuotiaalle: 3/4 koko

Musta lasten kitara
Lasten kitaroita saa myös eri värisinä

6-9 vuotiaalle kannattaa harkita 3/4 kokoista kitaraa joka on hieman normaalia aikuisten kitaraa pienempi. Tämän ikäisten lasten käsivoimat ovat vielä melko vähäiset joten kitaran valinnassa useimmat taipuvat vielä klassisen nylonkielisen kitaran puoleen, joka on kevyempi soittaa kuin teräskielinen.

Tämän ikäiselle voi harkita myös sähkökitaraa, joka on suhteellisen kevyt soittaa, mutta kannattaa muistaa että siinä tapauksessa tulee ostaa myös kitaravahvistin. Alle 100€ paketit, joissa on kitaravahvistin mukana ovat kuitenkin pääsääntöisesti niin heikkolaatuisia, että myös vahvistimen ääni on sen mukainen ja ei välttämättä kovin perheystävällinen – erityisesti jos soitto ei ole vielä kovin hallussa tai jos kuulokkeilla ”ei oo siistii soittaa”. Klassisessa nylonkielisessä kitarassa sen sijaan on pehmeämpi ääni, joten se lienee turvallisempi vaihtoehto kaikkien kannalta.

* Tilasin itse Thomannilta 3/4 kokoisen kitaran 29 eurolla 7-vuotiaalle sukulaispojalle ja koko oli erittäin passeli.

Kitara yli 10 vuotiaalle

Yleensä 9-10 ikävuodesta eteenpäin suositellaan lapsille jo täysikokoista aikuisten kitaraa. Mikäli kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kitara tai lapsi on suhteellisen pienikokoinen, kannattaa vielä harkita 3/4 kitaraa. Jos olet epävarma, voit aina käydä lapsen kanssa kokeilemassa musiikkiliikkeessä ja kysyä ammattilaisten neuvoa asiaan. Joidenkin ammattilaisten mukaan eräänä suuntaa-antavana indikaattorina voidaan pitää, että jos lapsen keskisormi on yli 5cm pitkä, sopii täysikokoinen kitara todennäköisesti hyvin eikä kannata enää ostaa 3/4 kitaraa. Mikäli näin ei ole, kannattaa vielä harkita 3/4 kokoisen soittimen hankintaa.

Täysikokoista kitaraa ostaessa laajenee myös vaihtoehdot: valikoimasta löytyy niin klassista, teräskielistä, sähkökitaraa, elektroakustista kuin 12-kielistäkin.

Edelleen, jos ja kun kyseessä on ensimmäinen kitara, on klassinen nylonenkielinen kitara varmin vaihtoehto. Ääni on pehmeä, kielten välit suuria, otelaudan nauhavälit suuria ja kielet suhteellisen kevyitä painaa.

Halvimpia klassisia kitaroita saa tilattua esimerkiksi suomalaisten suosimasta Thomannin verkkokaupasta aina 33 eurosta alkaen joten isosta investoinnista ei ole kyse. Luonnollisestikaan tähän hintaan ei kovin laadukasta kitaraa vielä saa, mutta mikäli kyseessä on ensimmäinen soitin, pääsee sillä alkuun hyvin.

Mitä muuta tarvitsen?

Mikäli valitset ensimmäiseksi kitaraksi klassisen nylonkielisen, kannattaa kitaran lisäksi harkita ostavansa seuraavat välineet heti alkuun:

  • Kitaran viritin
  • Kantopussi (jos kitaraa tullaan kuljettamaan esimerkiksi kitaratunneille)
  • Plektroja
  • Varapaketti kieliä

Halvimman tälläisen paketin saa parhaimmillaan alle 50€ hintaan (postikuluineen).

Mikäli valintasi on sähkökitara, yllä olevien lisäksi tulee hankkia vielä kitaravahvistin, kitarapiuha (kitaran ja vahvistimen välille) sekä olkanauha, jotta kitaraa voi soittaa seisten.

Ukulele

Hawajilta aikoinaan saapunut ukulele on viime vuosina nostanut myös päätään lasten ensimmäisenä kitaramallina. Ukulele eroaa kitarasta moneltakin osin:

  • siinä missä tyypillisesti kitarassa on 6 kieltä, ukulelessa niitä on vain 4 ja se on sitä myöten monesti helpompi aloittaa
  • Ukulelen saundi ei vedä vertoja kitaralle täyteläisyydessään – koska ukulele on pienikokoinen, on myös ääntä vahvistava kaikukoppa pieni ja näin ollen vahvistus jää pieneksi
  • Jos soittelee esimerkiksi biisejä joista itse tykkää, se ei tule kuulostamaan samalta
  • Ukulelen vire on eri kuin kitarassa ja siten myös soinnut/otteet, joita lapsi alkaa harjoittelemaan ei voi myöhemmin käyttää sellaisenaan kitarassa – käden asento siis pitää opetella uusiksi molempia soittimia varten
  • Uukulelen ääni kuulostaa monen korvaan kilkutukselta 🙂

Vaikka ukulelen hintapiste on tyypillisesti matala (jopa alle 30€), Kitarat.info:n täysin puolueellinen toimitus suosittelee lapsen ensimmäiseksi kitaraksi tavallista 6-kielistä kitaraa ukulelen sijaan niin soinnin kuin tulevaisuudenkin kannalta.