Kitarat.info > Kitarat ja laitteet > Sähkökitarat > Fender Stratocaster

Fender Stratocaster

Maailman tunnetuin kitaramalli, Fender Stratocaster, on Leo Fenderin nimeä kantava kitara, joka muistuttaa hieman Telecasteria, mutta eroja kitaroista toki löytyy. Stratocasterin malli on pysynyt käytännössä muuttumattomana vuodesta 1954 lähtien ja se onkin edelleen yksi suosituimmista kitaroista. Huiman suosion seurauksena Stratocaster, tuttavallisemmin ”Strat” tai ”Strato”, on pysynyt myös yhtenä maailman myydyimpänä kitaramallina ja se on myös maailman kopioiduin kitara.

Fender Stratocaster sähkökitara
Fender Stratocaster – maailman suosituin sähkökitara

Stratocasterin osat ja ulkomuoto

Stratocasterin ulkomuoto eroaa Telecasterista sekä pyöristettyjen kanttien, rungon syvennysten sekä soololovien osalta. Stratocasterissa soololovet (cutaway), sekä ylä- että alapuolella.

Kitaran kaula on kiinnitetty runkoon ruuvaamalla ja kitarassa on myös vibratalla, johon voi liittää vibrakammen.

Mikrofonit

Stratocasterissa on yleensä kolme yksikelaista mikrofonia (tallamikrofoni, välimikrofoni sekä kaulamikrofoni), jotka mahdollistavat laajan äänimaailman rouhean komppisaundin ja paksumman soolosaundin välillä. Jotkut mallit ovat saatavilla myös Humbucker-mikrofoneilla.

Mikrofonien säätönupit

Stratocasterissa on kolme eri namiskaa saundin säätämiseksi: 2 äänensävyn muokkaamista varten sekä yksi äänenvoimakkuutta varten. Säätönuppien lisäksi Stratossa on (nykyisin) myös 5-vaiheinen mikrofonien aktivointikytkin, jolla voidaan vaihtaa mikrofonien aktiivisuutta ja näin ollen äänensävyä.

Soundi

Stratocaster taipuu erittäin hyvin erilaisten soundien muodostamiseen – komppauksesta paksumpaan sooloilusoundiin. Juuri monipuolisuuden ja laadun ansiosta Strato onkin pysynyt niin suosittuna vuosikymmenten ajan.

Hinta

Stratocaster-malleja on tänä päivänä olemassa iso liuta. Stratocaster mallistoja ovat:

Kuten Telecasterit, myös Stratot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri hintaluokkaan:

  • Edulliset Squier -mallit
  • kohtuuhintaiset Meksikossa valmistetut Stratot, sekä
  • kalleimmat USA:ssa valmistetut mallit

Squier Stratocastereiden hinnat

Fenderin alamerkin Squierin Stratoja saa noin 200 eurosta lähtien. Squier Stratocasterit ovat usein aloittelevalle kitaristille varsin hyvä valinta ja hinta-laatusuhteeltaan sopivia.

Meksikolaisten Stratojen hinnat

Meksikossa valmistettuja Stratocastereita saa yleensä n. 400€:stä ylöspäin. Tässä hintaluokassa käytetyillä osilla on jonkin verran eroja, joten vertaile ominaisuuksia rauhassa ennen ostoa ja lueskele muiden kokemuksia. Yleisesti ottaen Meksikolaisista malleista erityisesti Classic on varsin laadukas hinta-laatusuhteeltaan.

Kalleimmat Stratocasterit

Vain taivas on rajana. Kalleimmista USA:ssa valmistetuista malleista saa pulittaa useamman kuukausipalkan verran, mutta parilla tuhannellakin saattaa jo pärjätä. Jenkeissä valmistetaan seuraavia Stratomalleja: American Standard, American Deluxe, American Special, American Vintage, Custom Shop, Signature ja Highway One.

Lisätietoa

Lisätietoa Stratocastereista löydät mm. seuraavilta sivuilta: