Kitarat.info > Kitarat ja laitteet > Sähkökitarat > Fender Telecaster

Fender Telecaster sähkökitara

Maailman kuuluisimman kitaravalmistajan, Fenderin, Telecaster-malli on ensimmäisiä menestyneitä umpirunkoisia sähkökitaroita suositun Stratocasterin ohella. Ensimmäinen versio Telecasterista esiteltiin vuonna 1950 nimellä Broadcaster, mutta vuotta myöhemmin sen nimi vaihdettiin Telecasteriksi.

Syntymästään lähtien Telecaster, tuttavallisemmin Tele,  on ollut jatkuvassa tuotannossa ja on tänä päivänäkin yksi suosituimmista kitaramalleista, jota ovat käyttäneet lukuisat maailman huippukitaristit aina Led Zeppelinin Jimmy Pagesta rock-ikoni Bruce Springsteeniin.

Fender Telecaster-sähkökitara
Fender Telecaster – Yksi maailman suosituimmista sähkökitaramalleista

Osat ja ulkonäkö

Telecasterilla on yksinkertainen ulkonäkö. Runko on rakennetty yhdestä puupalasta ja kitaran kaula on kiinnitetty bodyyn pulttikiinnityksellä. Kitarassa on soololovi vain alapuolella, joskin pientä koverrusta on myös yläpuolella.

Mikrofonit

Telecasterissa on tavallisimmin kaksi kappaletta yksikelaisia mikrofoneja.

”Säätönupit”

Telecasterissa on kaksi ”säätönamiskaa”: yksi äänenvoimakkuudelle ja yksi äänen sävylle (tone). Näiden lisäksi kitarassa on kytkin, jossa on kolme eri asentoa. Tällä kytkimellä voidaan säätää kumpi mikrofoneista on päällä vai ovatko molemmat, jolloin saadaan muunneettua ääntä terävemmästä pehmeämmäksi ja päinvastoin.

Soundi

Telecaster on tunnettu terävästä soundistaan. Ominaista on mm. vinoon asennettu tallamikrofoni, joka korostaa diskattiääniä (korkeampia taajuuksia). Mikrofonikytkintä säätämällä saadaan saundista myös pehmeä, lämmin ja bluesmainen. Kokopuurunko puolestaan lisää kitaran sustainia sekä vähentää äänen kiertoa (feedback).

Hinta

Fender Telecasterit voidaan jakaa käytännössä 3 eri hintaluokkaan:

  • Edulliset Squier Tele-mallit
  • Meksikossa valmistetut Fender Telecasterit, sekä
  • USA:ssa käsityönä tehdyt ”aidot” Telecasterit

Squier Telecasterin hinnat

Edulliset Squier Telecasterit ovat suosittuja malleja erityisesti aloittelevien kitaristien keskuudessa. Ne ovat myös hintaansa nähden varsin laadukkaita. Aasiassa valmistettujen Squier Telecastereiden hinnat vaihtelevat n. 180 – 400€ välillä.

Meksikossa valmistettujen Telecastereiden hinnat

Meksikossa valmistetut Telecasterit ovat astetta kalliimpia, mutta hyvin suosittuja niin aloittelevien kitaristien kuin myös monen ammattimuusikon keskuudessa. Meksikolaisten Telecastereiden hinnat asettuvat n. 400-800€ välille.

 ”Aitojen” Telecastereiden hinnat

USA:ssa valmistettujen Telecastereiden hinnat nousevat useisiin tuhansiin. Tälläisiä malleja ovat Telecasterin Custom ja Signature -mallit, joiden lähtevät n. 1000 eurosta.

Lisätietoa

Lisätietoa Telecastereista löydät mm. seuraavilta sivuilta: