Kitarat.info > Säestys > Taso 1: komppauksen alkeet

Taso 1: komppauksen alkeet

Nämä säestysharjoitukset ovat tarkoitettu kitaran soiton vasta-alkajille ja sopivat ensimmäisiksi harjoituksiksi. Ennen harjoittelun aloittamista tulee sinun tuntea muutamia sointuja. Mikäli soinnut eivät vielä ole tuttuja suosittelemme, että opettelet vähintään C ja Em-otteet ennen harjoittelun aloittamista. Käytämme kyseisiä otteita tämän sivun harjoituksissa.

Merkinnöistä

Olemme pyrkineet jättämään merkinnät minimiin, joten et tarvitse musiikin teoriatietämystä näissä harjoituksissa. Harjoituksissa olevat merkinnät kertovat ainoastaan, että kaikissa tämän sivun harjoituksissa lasketaan neljään sekä sen kumpaan suuntaan, ylös vai alas, kitaran kieliä rämpytetään minkäkin iskun kohdalla. Ylös ja alas merkinnät on selitetty harjoituskuvissa.

Oikean käden tekniikasta

Pyri pitämään oikea käsi koko ajan ylös-alas liikkeessä. Kun harjoituksessa on tauko jollain iskulla, opettele lyömään ”kieleten ohi” eli anna käden liikkua ylös-alas, mutta vain haroa ilmaa. Rämpytä kieliä vain niillä iskuilla, jotka harjoitukseen on merkitty.

Temposta

Soita harjoituksia aluksi hitaalla tempolla, jotta saat iskut oikeisiin kohtiin. Kun homma sujuu hyvin, niin nosta tempoa pikkuhiljaa. Soitto alkaa myös kuulostamaan mukavammalta. Älä kuitenkaan nosta tempoa liian nopeasti ettei mene hutilonniksi. Keskity myös siihen, että kaikki halutut kielet soivat eivätkä demppaannu tai jää soittamatta soinnun vaihtamisen yhteydessä.

Harjoitus 1.1

Ensimmäisessä harjoituksessa soitamme yhtä tahtia, jonka puolivälissä vaihdamme C-duurisoinnun E-molliin. Mikäli sointujen vaihtaminen aiheuttaa vielä haasteita, voit soittaa komppia alkuun pelkästään yhdellä soinnulla eli C-duurilla ilman vaihtoa.

Aloita laskemalla ääneen neljään: Yk-si, Kak-si, Kol-me, Nel-jä. Valitse hidas tempo, älä laske liian nopeasti. Tässä ensimmäisessä harjoituksessa kieliä soitetaan ainoastaan alaspäin – ensimmäiselle (C) ja kolmannelle (Em) iskulle. Toista harjoitusta kunnes se onnistuu mutkitta.

Kitaran komppaus - Harjoitus 1: iskut ensimmäisellä ja kolmannella
Kitaralla komppaus – Harjoitus 1. Iskut ensimmäiselle ja kolmannelle.
Komppiharjoitus-1-1.mp3

Harjoitus 1.2

Toisessa harjoituksessa lisäämme iskuja. Tällä kertaa iskuja tulee neljä edellisen kahden sijaan. Iskuja tulee siis kaksi molemmille soinnuille. Kaikki iskut ovat alaspäin. Pyri kuitenkin liikuttamaan kättä ylös-alas koko harjoituksen ajan – soita kielten ”ohi” käden tullessa takaisin ylöspäin.

Neljän iskun komppausharjoitus kitaralle
Kaksi iskua molemmille soinnuille.
Komppiharjoitus-1-2.mp3

Harjoitus 1.3

Ensimmäisissä kahdessa harjoituksessa soitimme kieliä ainoastaan alaspäin. Tässä kolmannessa otamme mukaan myös ylöspäin soittamisen. Älä välitä vaikka soitto ei kuulostaisikaan vielä täysin tasaiselta tempon ja rytmityksen suhteen – tarkoitus on oppia lukemaan merkintöjä sekä soittamaan erinäisiä rytmejä ennen siirtymistä haastavampiin komppeihin.

Kitaran komppaaminen: harjoitus 3
Tässä harjoituksessa mukana myös ylöspäin komppausta.
Komppiharjoitus-1-3.mp3

 

Harjoitus 1.4

Viimeinen harjoitus tällä sivulla sisältää myös ylös- ja alaspäin komppausta. Harjoitus on muuten sama kuin edellinen, mutta ensimmäisen ylöspäin iskun paikka on vaihdettu. Näin saadaan hieman enemmän variaatiota säestykseen. Myös tempo on hieman nopeampi.

Kitaran komppaaminen: harjoitus 4
Voit varioida myös ylös- ja alaspäin iskujen paikkaa itse – saat lisää väriä säestykseen
Komppiharjoitus-1-4.mp3

 

Olet juuri oppinut ensimmäiset komppirytmit. Harjoittele näitä samoja rytmejä myös eri soinnuilla, jotta sointujen vaihdot nopeutuvat. Kun koet että nämä harjoitukset ovat hanskassa, siirry astetta haastavampiin harjoituksiin Tasolle 2.