Kitarat.info > Säestys > Taso 2

Taso 2: hieman haastavammat kitarakompit

Ensimmäisellä kitaran komppauksen oppitunnilla opettelimme lukemaan komppausmerkintöjä sekä säestämään yksinkertaisten komppien voimin. Tältä sivulta löydät lisää harjoituksia, joiden avulla kehityt säestäjänä. Mikäli nämä harjoitukset tuntuvat liian haastavilta, palaa Tasolle 1 ja harjoittele rytmejä nopammalla tempolla. Palaa tälle sivulle (taso 2), kun ensimmäisen tason rytmit sujuvat.

Ensimmäisellä oppitunnilla harjoittelimme laskemalla neljään niin, että yksi tavu sanasta (esim. tavu Yk- sanasta Yksi) oli aina nk. kahdeksasosanuotti. Näissä harjoituksissa mukaan tulee myös 1/16 nuotteja. Käytännössä siis puolet lyhyempikestoisia / nopeampia. Et tarvitse musiikin teorian tuntemusta soittaaksesi näitä harjoituksia, mutta suosittelemme tutustumaan nuottien aikamerkintöihin jossain vaiheessa, jos ne eivät ole vielä tuttuja.

Vaihtelun vuoksi tämän sivun harjoituksissa käytämme G ja D-duurisointuja. Voit toki käyttää myös aiemmin hyödynnettyjä C- ja Em-sointuja jos haluat tai valita vapaasti jotkin muut.

Komppiharjoitus 2.1

Tässä harjoituksessa on mukana 1/16 nuotteja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että oikean käden ylös-alas liike tulee olla näissä harjoituksissa puolet nopeampi kuin Tason 1 harjoituksissa. Mikäli aikamerkinnät eivät olleet tuttuja, ei hätää: asia selviää kuuntelemalla harjoitusnäytteen.

Kitaran komppiharjoitus 2.1
Tämä harjoitus sisältää 1/16 nuotteja. Liikuta oikeaa kättä koko ajan ylös-alas lyömällä tyhjissä kohdissa ”ohi” kielistä
Komppiharjoitus-2-1.mp3

 

Komppiharjoitus 2.2

Tähän astisissa harjoituksissa olemme pääasiallisesti jättäneet väliin (lyöneet ohi kielistä) vain ylöspäin menevillä iskuilla. Tässä rytmiharjoituksessa jätämmekin pois alaspäinmeneviä iskuja, jolloin saamme repertuaariin jälleen lisää variaatiota.

Kitaran komppiharjoitus 2.2
Tässä harjoituksessa lyödään kielistä ohi alaspäin mentäessä.
Komppiharjoitus-2-2.mp3

Komppiharjoitus 2.3 – painotus

Tähän mennessä olet jo oppinut liikuttamaan oikeaa kättä 1/16 osa vauhdissa ylös alas. Käytännössä voit varioida ja kehittää jo omia komppejasi lyömällä ohi joillain iskuilla ja painottamalla toisia iskuja. Esimerkiksi soittamalla hieman kovempaa ylös-iskuja alla olevan esimerkin tavoin, saat aikaan hieman ”takapotkua”. Tällä tavoin voidaan rikkoa kaavaa, jossa usein painotetaan aina soinnun ensimmäistä iskua. Piste ylöspäin iskun päällä tarkoittaa painotusta, eli soita kyseiset iskut hieman voimakkaammin kuin muut.

Komppiharjoitus 2.3
Painottamalla joitain iskuja saat komppaukseen lisää väriä.
Komppiharjoitus-2-3.mp3

Komppiharjoitus 2.4

Tämän tason 2 viimeisessä harjoituksessa soitetaan enemmän iskuja ylöspäin tullessa ja tempo on jo melko nopea. Harjoiteltuasi nämä eri kompit kitaralla voit siirtyä vielä haastavampiin komppeihin, joissa opetetaan myös kielten demppaus (tulossa). Sillä välin kannattaa kokeilla luoda itse erinäisiä komppeja tai kuunnella omia suosikkikappaleita ja koittaa poimia sieltä kompit ja soittaa perässä.

Komppiharjoitus 2.4
Tässä harjoituksessa päärooli on ylöspäintulevilla iskuilla.
Komppiharjoitus-2-4.mp3