Keikka-arvio: 3 Doors Down ja Seether Helsingissä 16.2.2012

3 Doors Down ja Seether jäähdyttivät Helsingin Jäähallin

Kliinistä. Steriiliä. Siloteltua. Väsähtänyttä.

Tänä iltana nähtiin Helsingin Jäähallissa kaksi tämän päivän vaihtoehtorokin kuumahkoa nimeä, kun viime vuonna viidennen studioalbuminsa Time of my life julkaissut 3 Doors Down sekä seitsemän studioalbumia julkaissut Seether esiintyivät Helsingin vanhassa Jäähallissa.

Erityisesti 3 Doors Down (3DD) on soinut viime vuosina ahkeraan radiossa. Bändin tunnetuimpia hittejä ovat mm. Kryptonite, Here without you, It’s not my time, Let me go sekä When I’m Gone. Tunnettuja hittejä kuultiin myös tänä iltana.

Seether puolestaan on suurelle yleisölle jonkin verran tuntematon, vaikka heidänkin kappaleita on Suomen radiotaajuuksilla soitettu. Tunnetuimpina sinkkuina Evanescencen vokalistin Amy Leen kanssa duettona laulettu Broken, Fake it sekä coverversio George Michaelin Careless Whisperistä.

Sitten itse tiimellyksestä..

Seetherin suoritus

Shaun Morgan (Seether) esittää The Gift soolona Helsingissä 2012
Shaun Morgan - Seether - The Gift. Bändin parasta antia tänä iltana.

Alunperin etelä-afrikkalainen Seether aloitti illan lämppärinä ja teki työtä käskettyä. Lämppärin duuni on lämmitellä, mutta ei varastaa showta, minkä myös Shaun Morganin johtama pumppu toimitti.

Suomalaisyleisölle tuntemattomampi Seether esitti tunnetuista radiohiteistään kaikki, jotka tarvitsi: Broken, Remedy ja Fake it. Biisien välinen feedback oli korvia raastavaa kuten oli tarkoitettu – jos olisi ollut Rammstein-kanuuna päällä keskiviikosta,  olisi todennäköisesti mennyt näkö.

Biisivalinnat

Biisivalinnat olivat osuvia. Hitit kuultiin ja muutenkin meno oli sopivaa alkulämmittelylle. Erityisesti mieleen painui vokalisti-kitaristi Shaun Morganin sooloesitys kappaleesta The Gift. Todella erinomainen kappale, joka päästi miehen auktoriteettia jylisevän raspin oikeuksiinsa.

Bändin intensiteetti

Lämppäriksi setti toimi hyvin ja Seether veti ok. On selvää, ettei pumppu vetänyt täysillä omaa neljäkymmentäviisiminuuttistaan. Eikä tarvinnutkaan, sillä lämppärin tehtävä on kuorruttaa silta illan pääesiintyjää varten – ei katkoa nyörejä.

Kolmihenkinen ryhmä olisi kuitenkin kaivannut lisää yhteispeliä vaikka lämppärinä olikin. Nyt homma jäi jokseenkin kaverien välillä irralliseksi ja näytti siltä, ettei kunnollista tiimikiimaa löytynyt. Myöskin yleisön lämmittely välispiikein ja huudatuksineen jäi olemattomiin. Tätä olisi ehdottomasti kaivattu lisää jo tässä vaiheessa – ottaen huomioon mitä oli luvassa. Välimatka HIFK-hallin yleisön ja etelä-afrikkalaisten välille jäi liian laveaksi.

Yleisö

Lukuunottamatta joitain selkeästi Seetheriin tutustuneita eturivin heilujia ei valtayleisö päässyt oikein mukaan bändin menoon. Osallisena saattoi olla myös se, ettei Jäähallia oltu myyty läheskään täyteen: lattialla oli tilaa isommallekin jyrälle ja ylälehtereillä oli vedetty mustat verhot alas. Lieneekö markkinoinnissa ollut puutteita – nimeä kun pumpuilla kuitenkin jonkin verran on.

Kokonaisarvosana: 8. Mallisuoritus.

 

3 Doors Downin suoritus

3 Doors Down Helsingissä 16.2.2012
Valitettavan laiskasti esiintynyt 3 Doors Down Helsingissä 16.2.2012

Illan pääesiintyjä. 44 euron hintaiset liput olivat liikaa tästä huvista. 3 Doors Down on menestynyt orkesteri, jolla on plakkarissa useita hittibiisejä ja laulaja, jolla on erinomainen ääni, vaikka ei sieltä kaikkein monipuolisimmasta päästä olekaan. Tämän iltainen esitys oli showna kuitenkin huima pettymys. Ja siihen vielä päälle Dieselin sponsoroimat sliipatut ulkoasut.

Biisivalinnat

Biisikimara oli mitä odotettiin. Suurin osa hiteistä kuultiin kuten odottaa saattaa. Away from the sun, Here without you, Citizen/Soldier sekä monet muut. Encorena vielä Kryptonite ja When I’m gone.

”Thank you so much, my friends”

Tässä homma alkoi ontumaan. 1h 40 minuuttia ja ei yhtäkään välispiikkiä. Ei huudatusta. Ei yhtään ”Helsinki, how are you feelin’ tonite?!!” Ei oikein mitään. Ainoastaan biisien jälkeiset tänk juut. Ja muuri bändin ja kuulijoiden väliin oli rakennettu.

Sen ymmärtää, että pari kolme biisiä vedetään alkuun ilman tervehdyksiä, mutta siinä vaiheessa kun oli 45 minuuttia mennyt keikkaa eikä biisien sanojen lisäksi oltu Brad Arnoldin suusta kuultu mitään, alkoi tunnelma jo olla hyvinkin odottava. Ja sitä kesti loppuun asti. Jos soittaisi tallenteen tämän iltaiselta keikalta ja viereen levyltä samat biisit niin eroa ei non-hifistelijä huomaisi. Sen verran kaavamainen oli setti.

Yleisö

Kun reilun tunnin jälkeen Arnold koitti saada yleisöä mukaan rellestykseen, ei homma enää onnistunutkaan – osa hiipi jo jäähallista unten maille ja me, jotka jäimme, olimme liian pettyneitä ja väsyneitä edes lähtemään mukaan enää menevimpiin biiseihin. Valitettavaa.

Kokonaisarvosana: 6 (plussat tulee biisivalinnoista)

 

Plussaa

Molempien yhtyeiden basistit vetivät oman osuutensa moitteettomasti. Kontakti yleisöön oli paikallaan kuten myös soitto. Samaa olisi toivonut myös muilta kuudelta lavalla pyörineeltä sankarilta.

Kuvia

3 Doors Down - Helsinki 2012 3 Doors Down - Chris Henderson - Helsinki 2012

Todd Harrel - 3 Doors Down - Helsinki 2012 Seether - Fake it - Helsinki 2012

 

Olitko paikanpäällä? Kerro näkemyksesi kommenttosiossa!

13 ajatusta aiheesta “Keikka-arvio: 3 Doors Down ja Seether Helsingissä 16.2.2012”

 1. Mulle jäi sama fiilis niistä välispiikkien puuttumisesta. Jäi vähän kylmäksi. Kyllä mä sitten enemmän loppupuolella innostuin kun soi omat lempparibiisit. Mutta sanotaanko nyt näin, että olis parempikin fiilis voinut koko keikasta jäädä… Eipä silti, on 3 Doors Down mun silmissä (ja korvissa tietty) edelleen mahtava!

 2. Joo tosiaan oli kyllä vähän lame koko ilta. Ei koitettu saada yhtää yleisöä lämpenemään tai mitään muutakaan. Piti ite siinä tuskasesti yrittää saada ittensä keikka fiilikselle. Parin biisin ajan se onnistuki mut sit ku kuuli taas ”thank you so much my friends” ni ei voinu ku ”facepalm”:aa..

 3. Mistä tuo 1h 40 min tuli? Minusta bändi soitti 1h 5 min + 10 min encoren. Mutta vaisu mikä vaisu.

 4. Seether oli positiivinen tuttavuus ja minusta enemmänkin kuin 8 arvoinen. Ottaen huomioon, että oli lämppärinä ja keräsi silti melkein tuvan täyteen keikkansa ajaksi Tuon meiningin kun saa johonkin kesäfestareille, niin muta lentää.

  3 Doors Downista samaa mieltä, mutta tulipahan nähtyä.

 5. Vähemmän 3 doors downin tuotantoa tuntevana voisin sanoa, että kylläpä oli mitään sanomatonta paskaa. Seether jaksoi kiinnostaa vähän enemmän, lähinnä hittien ajan. Seetherin keikalla tehoa söi todella paljon se, että joka välissä piti vaihtaa uusi kitara. Muutenkin kontakti yleisöön oli säälittävällä tasolla. 3 doors down ei tuossa yleisön ottamisessa loistanut yhtään sen enempää. Muutenkin bändin esiintyminen oli laimeaa. Näistä seikoista johtuen lähdin kesken 3 doors downin keikan pois, pettymys molempien bändien keikkoihin jäi päällimmäisenä mieleen. Rahoille en saaneet vastinetta.

 6. Artikkelissa on virhe.

  3DD ei soittanut Trainia eilen.

 7. Olin itse ehkä enemmän pettynyt tästä arvostelusta kuin eilis illan keikasta. Seether jäi vähän laimeaksi, mutta silti veti hyvän setin. Mutta itse pääesiintyjä jätti kyllä hyvän mielen ja hymyn vielä aamuksi. Välispiikit nyt jäi puuttumaan mutta ei se loppujen lopuksi jäänyt ainakaan henk. koht. kaivelemaan niin paljon. Musiikki vei mennessää ja se riittää minulle.

 8. Olin paikan päällä tyttäreni kanssa.Lämppäristä on pakko sanoa että veti hyvän setin…Itselle tuntematon bändi..Mutta soundi oli hyvä!! Tuli elävästi mieleen ysäri grunge-soundi 🙂

  3dd veti myös mielestäni hyvän setin….Ja minua ei diesel-ulkoasu häirinnyt..Ja mitä spiikkauksiin tulee niin tarviiko sitä nyt jutustelua kuunnella…Itse tulin musiikkia kuuntelemaan..en spiikkauksia 😀 Ja minun mielestä kaksi kertaa ”God bless”-kommentti oli ultra cool 😛

 9. Kiitos huomiosta @Jepu. Yön tiimellyksessä kirjoittaessa meni sekaisin Citizen/Soldierin kanssa. Nyt korjattu.

 10. Verrattuna edelliseen 3 doors downin Suomen keikkaan niin oli kyllä laimeampi esitys. Juurikin tuo kontaktin puuttuminen vaikutti – biisit vaan nakuteltiin peräjälkeen.

  Itse bändiä enemmän kuunnelleena tykkäsin runsaasta biisilistasta, josta löytyi myös noita vanhempiakin kipaleita, mutta uusille faneille saattoi käydä aika pitkäksi.

  Seether veti myöskin mainiosti vaikka välispiikit jäi heiltäkin uupumaan!

  Itse muuten kirjasin encoreen myös biisin Believer? Keksinköhän tämän nyt ihan hatusta vai bongasiko kukaan muu? Muutenkin, jos jollain löytyy biisilistaa niin voisin tarkistaa omani 😀 (Jotkut näyttivät saavan bändin settilistan omakseen.)

 11. Pakko sanoa että ensimmäistä kertaa voinen tokaista että itse lämppäri oli paljon parempi kuin itse pääesiintyjä. Seether oli huomatusti monelle tuntematon uutuus,mutta jo puolessa välissä porukka lähti mukaan 🙂 Täytynee antaa Seetherille täydet pisteet noinkin vaatimattomasta (lavasteet sun muut) esityksestä,nostan hattua heille. Ja vieläpä sen verran että kyllä 3 ovea alas kauniille pojille nuo rakkaus baallaadit sointuu paljon paremmin kuin mikään vakavempi mättö. Huvittavaa lähinnä oli katsoa heitä siellä lavalla hevihaarukka heiluen.

 12. Eikö teillä ole joitakin hyviä kavereita joiden kanssa voisitte hoitaa nuo ”keskustelu” ja ”kontaktit”? Musiikki musiikkina ja ”kanssakäynnit” hoidetaan muualla kuin tuntemattomien töissä olevin rokujen kanssa.

 13. Minä menin katsomaan Seetheriä. 3dd tuli siinä sivussa. Amerikkalainen siloiteltu AOR ei iske näköjään livenäkään. Seetherillä trioksi hieno meininki ja jos äijä laulaa ja soittaa kitaraa samalla, niin ei siinä kauheita stage-maneereja pysty tekemään.. Lievästi ärsytti ne Seetherin välisoitannot, jotka tehtiin kierrolla..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *