Esittelyssä: Ja kitara komppaa

Esittelyssä: Ja kitara komppaa

(Heikki Markkula)

Esittelyvuorossa tällä kertaa on tänä syksynä (2012) julkaistu Heikki Markkulan Ja kitara komppaa-kitaransoitto-opas. Kuten useat tämän päivän painetut kitaraoppaat, myös Ja kitara komppaa tulee DVD:llä höystettynä pakettina.

Ja kitara komppaa - Heikki Markkula
Ja kitara komppaa on vasta-alkajille suunnattu soitto-opas, jonka mukana tulee myös DVD

Kirjan alussa käydään läpi nuottien aika-arvoja, perus sointumerkintöjä sekä tabulatuurien lukemisen perusteet – kaikki kitaransoiton peruselementtejä, jotka on lähes välttämätöntä osata ennen itse komppiharjoituksiin pääsyä. Mikäli ei ole (musiikin) teorian ystävä, on aika-arvojen opetteleminen vältettävissä – kiitos DVD:n, jonka ansiosta harjoitella voi myös kuuntelemalla esimerkit läpi ja soittamalla rytmit ulkomuistista.

DVD:llä myös käydään läpi kitaran viritys niin mittarin kanssa kuin ilman sekä soitto-asennon ottaminen. Näiden muutamien perusasioiden jälkeen päästään puolestaan itse asiaan eli soittamiseen.

Ja kitara komppaa sisältää esimerkkeineen ja opetusvideoineen yhteensä

  • 16 erilaista rämpytyskomppia
  • 7 näppäilykomppia hempeämpään säestykseen sekä
  • lisämateriaalia kuten barreharjoituksen, ohjeet kitaran kielten vaihtoon ja ideoita capon käyttöön

 

Tiivistelmä oppaasta

Merkinnöistä

Kirjan merkinnät ovat selkeät. Kaikki kompit on merkattu niin perinteiselle nuottiviivastolle kuin myös tabulatuurein. Komppien ylös- ja alas-iskut on myös merkitty perinteisin ja selkein merkein kuten myös sointujen otteet ja sormitukset.

Tyylilajeista

Kirja antaa katsauksen erilaisiin säestystyyleihin. Mukana on rokkia, flamencoa, ränttätänttä shufflea kuin valssiakin – tarpeeksi vaihtelua, jotta nuotiosoitannassa pärjää jo melko pitkälle. Pääasiallisesti esitellyt säestystyylit ovat hyvin rauhallisia, joten pelkästään rokkia rakastavalle soittelijalle kyseinen opas tuskin on ensimmäinen valinta vaikka eri tyylilajien opiskelusta ei ikinä haittaa olekaan.

Harjoituskappaleista

Harjoituskappaleet ovat lyhyitä parin kolmen soinnun pätkiä ja tarpeeksi selkeästi selitetty. Harjoitukset eivät kuitenkaan ole varsinaisia biisejä, minkä takia niiden harjoittelu ja toistaminen saattaa alkaa puuduttamaan jossain vaiheessa.

Ja kitara komppaa-oppaan esimerkit ovat selkeästi merkittyjä
Ja kitara komppaa-oppaan esimerkit ovat selkeästi merkittyjä: harjoitukset löytyvät niin nuottiviivastolta kuin tabulatuureina.

Lista tunnetuista kappaleista, joissa esiteltyjä komppityylejä on käytetty, voisikin tuoda harjoitteluun vaihtelua, lisätä mielekkyyttä ja tarjota lisää onnistumisen elämyksiä.  Näin digiaikana esimerkiksi tälläisen listan tuottaminen ja lisääminen verkkoon kävisi käden käänteessä ja saattaisi pidentää tuotteen elinkaarta, tuottaa lisäarvoa sen ostaneille ja sitä myöten auttaa myös mahdollisten jatko-osien myynnissä.

Määrällisesti harjoituskappaleita löytyy tarpeeksi yhteen pakettiin. Vasta-alkajalle harjoiteltavaa riittää varmasti muutamaksi kuukaudeksi.

Kenelle?

Opas soveltuu aloittelijoille – n. 0-1 vuotta soittaneille – jotka haluavat oppia eri tyylisten kappaleiden säestämisen. Huomioitavaa on, että opas keskittyy siis pelkästään akustisella kitaralla säestämiseen vaikka harjoituksia voi toki tehdä sähkökitarallakin.

Hankintahinta tämä kirjoitushetkellä on 26,50€ + toimituskulut joten yhden edullisen yksityistunnin hinnalla opasta voi suositella ensimmäiseksi soitto-oppaaksi erityisesti suomenkielisen DVD:n takia.

 

Ja Kitara Komppaa (Heikki Markkula, 2012)

Kustantaja: Idemco Oy / Riffi-julkaisut
Lisätiedot ja tilaukset: www.riffi.fi

 

2 ajatusta aiheesta “Esittelyssä: Ja kitara komppaa”

  1. Moi, valitettavasti meillä ei ole kirjaa myynnissä Kitarat.info:ssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *