Yksi parhaimmista singer/songwriter-levyistä: Joe Purdy

Yksi parhaimmista singer/songwriter-levyistä: Joe Purdy

Aloitin eilen kuuntelemaan viime aikoina hyvin paljon ylitettyä Bon Iver:iä, mutta ei henkilökohtaisesti sykähdyttänyt debyyttilevy eikä myöskään uusin tuotos.

Sen sijaan täytyy hehkuttaa sen verran, että Joe Purdyn nimikkoalbumi vuodelta 2006 on subjektiivisen näkemykseni mukaan edelleen yksi parhaimmista 2000-luvun singer/songwriter-levyistä. Lähelle kipuaa myös Ryan Adamsin Heartbreaker, mutta silti – Purdy vie voiton  – edelleen ja ainakin vielä tällä hetkellä.

Purdyn albumi Joe Purdy sisältää yhteensä 10-kappaletta, joista suuin osa on ”mies ja kitara”-kokoonpanolla esitettyjä. Vaikka kappaleet ovatkin melko nostalgisia ja tiettyyn pisteeseen asti epätoivoa hehkuvia, jonkin asteinen toivo puskee läpi ja ilmaisutapa on pääasiallisesti aikuismaista eikä liian naiivia. Tuo mieleen tietyllä tapaa Bruce Springsteenin optimismin, keskellä kaikkea kaaosta.

Kyseistä levyä voisi kuvitella kuuntelevansa repeatilla mökillä läpi kesän. Varsinkin kun menee läpi näin kerrostalon terassiparvekkeellakin pääkaupunkiseudulla.

Erityisesti levyn 5. kappale Mary May & Bobby iskee tietyllä tavalla tajuntaan ja on helppo samaistua varmasti suurelle osalle kuulijoista.

Näin kolmenkymmenen huippeilla olevana kitaranrämpyttäjänä, kyseinen kappale vie tietyllä tapaa nuoruusvuosiin, ehkä hieman romantisoituna, mutta silti – helppo on samaistua kappaleen tunnelmiin. Vaikka sävellys on melko yksinkertaistettu, tarina on kerrottu upeasti ja helppo seurata vaikka englanninkielentaito ei olisikaan Ällän tasoa.

Sama teema ja tunnelma jatkuu koko levyn läpi ja suosittelen ehdottomasti mukaanotettavaksi kesälomalle mökille. Vaikka tunnelma ei olekaan JackJohnsonmainen positiivinen ja huoleton, jollain tapaa levy saa aikaan hartaan tunnelman, mutta ei kuitenkaan epätoivoa kuten usein päivittäiseen oravanpyörään jouduttua joutuu usein kokemaan.

Kyseinen levy löytyy mm. Spotifysta sekä Poimurista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *