Sormien vahvistaminen

Kitaran soittamista aloittaessa on luonnollista, että sormet kipeytyvät sormenpäistä johtuen kosketuksesta (teräs)kieliin, mutta myös lihasten väsähtämisestä. Varsinaista taikatemppua asian korjaamiseksi pikakelauksella ei ole: ensimmäisen haasteen osalta sormenpäät kovettuvat ajan myötä ja kipu lievittyy. Sormien voimaan liittyen taas on parikin vaihtoehtoa..

Miksi sormilihasten vahvistaminen on tärkeää?

Sormilihasten treenaaminen on olennaista yleisesti toki ihan nuotiokitaran soittoa ajatellen, mutta erityisesti jos haluat sointujen ja komppauksen jälkeen lähteä harjoittelemaan skaaloja ja sooloilua. Muun muassa niin kutsutut hammer-on, pull-off ja vibrato-tekniikat vaativat voimaa sormilta ja niiden toteuttaminen on hankalaa ilman riittävää voimaa sormissa.

Miten?

Sormilihasten vahvistamista auttaa parhaiten luonnollisesti kitaran soittaminen. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän sormet vahvistuvat. Interweb on pullollaan harjoitteita, joita kannattaa selailla jotta saa vaihtelua sorminäppäryyden ja -vahvuuden treenaamiseen. Muutamia linkkejä näihin löydät tämän artikkelin lopusta.

Käytännön syistä kitaraa on vaikea soitella ja sormia harjoittaa esimerkiksi päivätöissä, mutta siihen on olemassa myös vaihtoehtoja (lue: välineitä), joiden avulla treenaamista voi harrastaa myös paikoissa ja tilanteissa, joissa kitaransoitto ei ole mahdollista – kuten palavereissa.

Varigrip - sormilihasten vahvistmainen kitaransoittoa vartenItse päädyin normaalin treenin lisäksi hankkimaan Varigrip-nimisen sormien vahvistajan, jonka avulla voi treenata sormien puritusvoimaa esimerkiksi juuri palavereissa tai kotona fudismatsia katsellessa. Rahallinen investointi oli melko maltillinen (12,90€ kirjoitushetkellä), joten päättelin, että huolimatta siitä tuottaako kyseinen vempele loppupeleissä tulosta niin harmitus jäänee pieneksi.

Kyseisen sormien lihasten treenikapistuksen ominaisuuksiin kuuluu mm. se, että jokaiselle sormelle voi säätää erikseen vastustason, jolloin esimerkiksi tyypillisesti heikoimmat sormet nimetön ja pikkurilli saavat soveltuvan vastuksen lähtökohtaiseen voimaansa nähden.

Miten eteenpäin?

Kuten sanottu, itse skeban soitto on paras treeni harjoittelun osalta, mutta mikäli tahtotila on nopeuttaa oppimista ja erityisesti sormilihasten voimaa myös silloin kun soittaminen ei ole vaihtoehto, on Varigrip tai vastaava härpäke mahdollisesti hyvinkin toimiva lisä.

Ilman apuvälineitä, autenttisesti kitaralla tehtäviä harjoituksia löytyy toki myös lukuisia, joista tässä muutamia: