Kitarat.info > Vinkit ja oppaat > Kitaran osto-opas

Kitaran osto-opas

Ennen ensimmäisen kitaran ostoa kannattaa tehdä taustatyönsä kunnolla välttyäkseen yllätyksiltä. Vaikka investointi ei välttämättä olekaan suuri, on hyvä välttää yleisimmät sudenkuopat perehtymällä niihin etukäteen. Alla on mainittu erinäisiä asioita, joita kannattaa miettiä ensimmäistä kitaraa ostaessa, oli sitten kyseessä akustinen kitara tai sähkökitara.

Budjetti ja hinnat

Riippumatta siitä oletko ostamassa kitaraa itsellesi tai esimerkiksi lapselle, kannattaa budjetti alkuun pitää melko pienenä. Yleensä alkuun pääsee noin 100€-200€ euron budjetilla. Alle 100€ kitarat ovat usein melko vaatimattoman laatuisia – niin saundiltaan kuin soitettavuudeltaan. Sama pätee myös supermarkettien kitarapaketteihin, jotka sisältävät sekä sähkökitaran että vahvistimen. Laatu on kuitenkin heikko ja ääni usein kamala. Yli 200€ taas on usealle melko paljon rahaa jo, mikäli kitara jää ensimmäisten soittokertojen jälkeen lojumaan käyttämättömänä.

Akustinen, klassinen vai sähkökitara?

Akustinen kitaraMieti minkälaista musiikkia tulet pääasiallisesti soittamaan. Akustinen kitara ei vaadi lisäinvestointeja kuten vahvistinta ja käytännöllisempi mikäli kitaraa on tarkoitus viedä kodin ulkopuolelle. Melkein kaikkia pop-, rock- ja iskelmäkappaleita voi soittaa akustisella kitaralla, varsinkin jos tarkoitus on säestää aluksi itseään.

Mikäli haluat kitaran soinnin olevan kuten esimerkiksi Bob Dylanilla tai Jack Johnsonilla, haluat todennäköisesti valita teräskielisen akustisen kitaran.

Mikäli tarkoituksesi on soittaa klassista musiikkia, on nimensä mukainen, nylonkielinen, klassinen kitara parempi valinta. Verrattuna teräskieliseen kitaraan on klassisen kitaran saundi pehmeämpi ja kielten painaminen kevyempää.

Jos tarkoitus on soittaa heavy-musiikkia, tarvitset lähtökohtaisesti sähkökitaran sekä vahvistimen, joka mahdollistaa heavymusiikille ominaisen säröäänen. Mikäli tarkoitus on myös soittaa alusta asti bändissä, kannattaa jo alkuun harkita sähkökitaraa sillä akustisen kitaran ääni ei välttämättä kanna muiden soittimien yli vahvistamattomana.

Sähkökitara vaatii myös vahvistimen ja vahvistin sähköä, mikä saattaa asettaa rajoitteita esimerkiksi nuotion äärellä soittamiselle. Kitaran ja vahvistimen raahaaminen ympäriinsä on myös työläämpää.

Mikäli olet ostamassa nuorelle lapselle kitaraa kannattaa myös huomioida, että lapsille on tehty vartavasten lasten kitaroita, joiden otelauta (ja koko muutenkin) on pienempi niin, että vielä kasvavat kädet riittävät kitaran nauhoille paremmin.

Uusi vai käytetty kitara?

Tähän on vaikeaa antaa oikeaa vastausta. Molemmat käy. Mikäli ostat uuden kitaran, musiikkiliikkeen myyjä auttaa varmasti oikeanlaisen kitaran valinnassa (tosin kannattaa pitää mielessä, että voivat olla töissä osittaisella provisiopalkalla joten eivät

Sähkökitara

välttämättä tarjoa aina halvinta vaihtoehtoa).

Mikäli päädyt ostamaan käytettyä kitaraa, kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:

  • Katso kitaran kaulan käyryys. Käännä kitara vaakatasoon nenäsi eteen ja katso onko otelauta vääristynyt. Mikäli on, saattaa soitto muodostua raskaaksi. Saman näkee kun katsot otelaudan ja kielien välistä etäisyyttä sivusta. Kielet ovat aina matalemmalla lähellä lapaa (yläosaa), ja hieman korkeammalla lähellä kaikukoppaa (tai sähkökitarassa mikrofoneja), mutta mikäli ero on huima, on soitto ylemmiltä kieliltä vaikeaa.
  • Soita eri nauhoilta – kuuntele särisevätkö kielet. Mikäli kielet särisevät joltain nauhalta, sovi myyjän kanssa sen korjauttamisesta/säätämisestä tai korjauskustannuksia vastaavasta alennuksesta.
  • Tarkasta kitaran kaulan ja rungon väliset liitokset – onko liitos tiivis vai onko se alkanut jo rakoilemaan?
  • Jos olet ostamassa sähkökitaraa, muista kytkeä kitara kiinni testausvaiheessa vahvistimeen. Kokeile kaikkia namiskoita, ettei niissä ole kosketushäiriöitä ja että ääni kuuluu selkeästi.
  • Käytetyissä akustisissa kitaroissa on sointi joskus jopa parempi kuin uusissa, niin sanotusti ”ajettu sisään”. Kokeile ja kuuntele sointia.

Käytettyjä kitaroita voit etsiä mm. Tori.fi:stä , Muusikoiden.net:in torilta tai erinäisistä Facebook ryhmistä kuten ”Soitinkirpputori”. Muista kuitenkin, että pyydät myyjältä pääseväsi kokeilemaan kitaraa ennen ostoa. Et halua ostaa sikaa säkissä.

Kitaramerkit

Yleisesti ottaen tunnettuja ja laadukkaita kitaravalmistajia ovat mm. Fender, Gibson, Ibanez, ESP ja Epiphone. Aloittelijan kannattaa myös katsastaa Yamaha ja Samick, sekä klassisen kitaran hankkijan jo legendaarinen Landola, jonka hinta-laatusuhde on usein paikallaan. Tärkeintä on kuitenkin, että teet taustatyön kunnolla ja vertailet soittajien kokemuksia kitaroista esim. netissä. Jokaisesta kitarasta varmasti löytyy sekä hyviä ja huonoja kokemuksia, joten juju piileekin siinä, että osaa erottaa faktat käyttäjien subjektiivisista kokemuksista – esimerkiksi sähkökitaran surinan ja otelaudan sopimattomuuden omaan käteen.

Kokeile ennen kuin ostat

Älä osta sikaa säkissä. Olet sitten ostamassa uutta tai käytettyä, netistä tai musaliikkeestä niin muista aina kokeilla kyseistä mallia jossain. Osa kitaroista vain sopii toisten käsiin paremmin kuin toisten.

Vertaa hintoja

Kun olet testannut ja kokeillut eri kitaramalleja ja löytänyt itsellesi sopivan, kannattaa vielä vertailla hintoja lukuisista verkkokaupoista. Aiemmin kitaran tilaaminen ulkomailta saattoi tulla merkittävästi edullisemmaksi, mutta tänä päivänä myös kotimaiset kaupat ovat vastanneet kilpailuun joten hintaeroja ei enää yhtä paljon synny.

Kitaraoppaat

Kitaran oston jälkeen kannattaa joitain soiton perusteita opetella ohjeistuksen kera heti alkuun, jotta soittotekniikka kehittyy oikeanlaiseksi. Vaihtoehtoja löytyy hieman tyyriimmästä kitaran yksityisopetuksesta netissä oleviin video-oppaisiin (kuten Rockway) ja kovakantisiin kitaraoppaisiin. Millä ikinä haluatkin aloittaa, on oma valintasi.